Hele Bodø ser med spenning frem til en ny by og en ny flyplass. Men det er faktisk her og nå at den nye byen blir skapt.
Bodø er i en rivende utvikling og tempoet har skutt ekstra fart de siste 30 årene. Sentralt i denne utviklingen har selskapet Corponor stått. Siden starten i 1994 har de realisert rundt 1.500 boliger, noe som tilsvarer én bolig per uke i 30 år.
– Fra dag én hadde vi et sterkt ønske om å skape mer aktivitet i sentrum, sier daglig leder Roy B. Nilssen. Og sakte, men sikkert begynte det å skje noe. Flere boliger ga flere folk, noe som igjen utløste mer liv og økt trivsel.
EN TØFF START
Det historiske utgangspunktet for Bodø hadde nemlig skapt noen store utfordringer. Etablert på en halvøy, hvor halvparten av området var brukt til flyplass og flystasjon, ble byen tvunget til å bevege østover mot Hunstad, Mørkved og Tverlandet.
Saken fortsetter under bildet.
Dette førte igjen til at sentrum slet med å få opp pulsen. Det var lange diskusjoner om hvorfor sentrum fremsto som «dødt» etter klokken 16 og i helgene. Men dette skulle det altså bli en endring på.
DET STORE SKIFTET
Bryggerihagen og Central Atrium (gamle Central Hotel) representerte i så måte et stort sprang når det gjelder urban utvikling.
Ser man Bryggerihagen opp mot kvartal 22 (The Storm og Norrøna Apartments) – er det snakk om 400 nye boenheter i sentrum. Og særlig «Kvartal 22» er noe Corponor er ekstra stolt av. Her har man klart å forene gammelt og nytt på en måte som løfter byen.
Norrøna Apartments inneholder 54 leiligheter i tøffel- avstand til sentrums mange tilbud. Det går en rød tråd fra sentrumsplanen som ble vedtatt i 2011 og frem til dagens bybilde.
– Et godt eksempel på hvor viktig det er å ha frem- synte folkevalgte, understreker Roy B. Nilssen.
Saken fortsetter under bildet.
HJERTET BANKER HARDERE
Når man klarer å skape en sømløs integrering av boliger, handel, service, kultur og uteliv, så kjenner du plutselig at byens hjerte banker så mye hardere.
– Leietakerne våre i Norrøna og Saltens Damp er med på å skape mer liv og aktivitet i sentrum. Det er en ekte vinn-vinn situasjon, sier Nilssen.
Nå jobbes det med å videreutvikle første etasje i Norrøna, hvor det per i dag foreligger flere mulige alternativer med tanke på nye næringsaktører.
Underveis i planleggingen av det videre arbeidet, er Corponor opptatt av å skape ekstra liv i kraft av utleie til mindre aktører, gründere og foreninger. Slik de gjør med Maloca og Fellesverket – aktivitetshus for ungdom, i regi av røde Kors.
– Vi ønsker ikke mørke vinduer i byen mens vi venter på at vi skal skape noe helt nytt, sier Nilssen.
Saken fortsetter under bildet.
NYE PROSJEKTER
Og noe nytt skal det bli. Corponor har ikke tenkt å hvile på laurbærene:
– Nei, vi er i full gang med å se fremover. Vi har nye prosjekter på gang hvor vi planlegger rundt 200 boliger i kombinasjon med næring og kultur. Her jobber vi spesielt med å legge til rette for nye bo-konsepter som passer for alt fra unge til eldre – samt næringsaktører, sier salgssjef Mathias Nilssen i Corponor.
Kvartal 10 tar utgangspunkt i de to gamle avishusene i Storgata. Men minst like viktig er integreringen av bygningsmassen i hele kvartalet med de to brede gateløpene: Storgata og Sjøgata.
BÆREKRAFT I ALLE LEDD
– Vi skal skape et attraktivt bomiljø i kombinasjon med et bodega-preget næringsareal, sier prosjektsjef Bernt C. Hargaut i Corponor.
Igjen er det et gammelt og historisk område som nå skal forvandles til en pulserende del av en voksende by og et stadig sterkere sentrum. Da er det tre ting som står helt sentralt:
- Økonomisk bærekraft
- Miljømessig bærekraft
- Sosial bærekraft
Kvartal 10 vil sørge for at sentrum blir enda tettere knyttet sammen i aksen mellom Storgata, Sjøgata og Nedre Torg. Nå skal også arbeidet i gang med den nye Sjøgata, som vil bli en viktig del av det nye bolig- prosjektet.
SE HVA SOM SKJER!
– Vi har flere spennende planer for sentrum, så her er det bare å glede seg, sier en hemmelighetsfull Roy B. Nilssen.